Da Frame oblikovanje obrvi

Vitamin D

Ali vitamin sonca, saj ga telo tvoji le kadar je izpostavljeno sončni svetlobi. Krepi tako imunski sistem kot kosti, za potrebno količino vitamina D pa je dovolj nekaj minut sonca na dan. Čeprav se vitamin D uvršča med vitamine, pa se ga obravnava kot prohormon z različnimi aktivnimi metaboliti, ki delujejo kot hormoni.

Zakaj je pomemben ravno zdaj?

Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov, zato bistvenega pomena za pravilno rast kosti in zob. Pomaga pri preprečevanju oz. upočasnjevanju osteoporoze in sodeluje tudi pri krepitvi imunskega sistema. Žal pa ga telo ne more vedno proizvajati, saj ne dobi vedno dovolj sončne svetlobe, zlasti pozimi. Za proizvajanje vitamina D, mora biti telo izpostavljeno ultravijoličnim B-žarkom v sončni svetlobi. 

Vitamin D3, ki nastaja v naši koži, nastaja v dveh stopnjah in sicer v prvi fazi z UVB žarki in pa v drugi fazi ponoči iz produktov, ki so nastali v prvi fazi. Zanimivo je tudi, da ob izpostavitvi soncu, ne moremo preseči potrebne količine vitamina D, saj ga bo telo proizvedlo le toliko kolikor ga potrebuje.

Vitamin D v prehranskih dopolnilih

Če se ne moremo izpostavljati soncu vsaj 2x tedensko za 15 minut, si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili.

Kadar vnašamo vitamin D s prehranskimi dopolnili, se ta absorbira v tankem črevesju kot druge maščobotopne molekule, se prek limfnega sistema prenese v jetra in tam presnovi. 

Pri tem je pomembno, da se upošteva navodila proizvajalca o ustrezni količini zaužitja dopolnila ter se najde za vsakega primeren proizvajalec oziroma ponudnik.

Katera živila vsebujejo vitamin D

Živila bogata z vitaminom D so mastne ribe, ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki. Živila rastlinskega izvora pa vsebujejo zanemarljiv ali ničen odstotek količine vitamina D.

Pomanjkanje vitamina D

  • Pri otrocih: rahitis (danes je sicer majhna verjetnost za obolenje, ker otroci preživijo dosti časa pod soncem) in nepravilen razvoj kosti,
  • Pri odraslih: osteoporoza,
  • Povzroča tudi drisko, nespečnost, živčnost in zbadanje v mišicah.

Presežek vitamina D

Kot rečeno telo samo uravnava količino proizvodnje vitamina D, vendar lahko z zaužitjem prehranskih dopolnil vnesemo presežek, ki se kaže kot:

  • Zaprtje ali driska, 
  • Glavobol, 
  • Pomanjkanje apetita, 
  • Slabost in bruhanje, 
  • Nereden srčni utrip 
  • Skrajna utrujenost.