Da Frame oblikovanje obrvi

Vam zaščitna maska povzroča aknasto kožo?

Sem med prvimi, ki podpira nošenje maske tako za svojo zaščito, kot zaščito drugih in tudi v prostem času se ukrepov držim vsakič ko zapustim stanovanje. Zdaj, ko se zopet videvamo  s strankami pa opažamo, kar povedo tudi same, da se jim je stanje kože poslabšalo, češ da je koža bolj aknasta in nečista.

Nas maske res sicer zaščitijo pred Covid-19, a nam uničujejo zdravo kožo? 

Maska, ki jo imamo dlje časa na istem mestu neposredno ustvarja trenje na koži. Že to lahko povzroči drobne ranice, kamor se naselijo nečistoče, znoj, ličila in bakterij in nastane vnetje. Vnetje se kaže v obliki izpuščajev in aken.

Druga stvar je, da je maska zelo neprodušna zato v njej zadržujemo svojo sapo in s tem vlažno in toplo okolje, ki je prav tako ustvarjajo dobre pogoje za razvoj bakterij in posledično vnetij in aken.

Kako si torej lahko pomagamo ohraniti čisto kožo dokler je nošenje mask obvezno? Nekaj nasvetov sem vam pripravila tukaj:

  1. Veste iz kakšnega materiala je vaša maska?

Lahko ste masko naredili sami, lahko da ste jo kupili v lekarni ali drugje, pomembno je iz kakšnega materiala je. Strokovnjaki namreč priporočajo uporabo bombažnih in ne sintetičnih.

  1. Bolj pogosto si umijte obraz

Razumem, da je to težko, če nosite ličila, vendar je ravno zaradi toplega in vlažnega okolja, ki omogoča dobre pogoje za razvoj mikroorganizmov in vnetij, pomembno, da si obraz večkrat umijemo tako pred kot po nošenju maske. Pri tem naj bodo čistilna sredstva bolj nežna kot so pene in izdelki z alojo. Za mastno kožo bi lahko uporabili izdelke, ki vsebujejo salicilno kislino, ki bo pomagala pri odstranitvi odvečnega olja in odmrlih celic s kože.

  1. Kožo ustrezno navlažite

Tudi, če je vaša koža mastna, potrebuje vlago. Zato, da bariera kože deluje in ščiti nižje plasti kože, potrebuje vlago.

  1. Naredite pauzo od ličenja

Verjetno si marsi katera težko predstavlja odhoda v službo brez da bi se naličila, vendar si zdaj, ko maska zakrije polovico obraza, pauzo od ličil res lahko privoščite. Naredite pauzo od podlag in pudrov in poudarite obrvi in oči.