Da Frame oblikovanje obrvi

Dermatitis in barvanje obrvi s kano

Kaj je dermatitis?

Dermatitis je skupen pojem za vnetje kože, ki nastane zaradi različnih dejavnikov in na različnih predelih telesa. V večini ga prepoznamo po rdečini, suhi koži, luščenju, srbenju, izpuščajih, mehurčkih in oteklini. Glede na nastanek in nego dermatitisa, je koristno vedeti za kateri tip dermatitisa gre.

Najbolj običajen je atopijski dermatitis in alergijski kontaktni dermatitis, ki spadata med alergijske bolezni kože. Iritativni kontaktni dermatitis je opredeljen kot neposredna vnetna reakcija, ki nastane ob kontaktu z iritantom. Seboroični dermatitis, ki ga pri odraslih osebah vidimo kot prhljaj. Prizadene področja kože z več žlezi lojnicami: lasišče in rob lasišča, predel za ušesi, sluhovod, čelo, obrvi in okoli nosu. Perioralni dermatitis povezujejo z uporabo kortikosteroidnih ali negovalnih krem, kar pojasni da se največkrat bolezen pojavi pri ženskah.

Skupno vsem dermatitisom je izogibati se dražečim faktorjem in negovati kožo z dovoljšno količino emoliensov in okluzivov – domeščajo naravne lipide, tvorijo zaščitni film na površini kože ter zavirajo izhlapevanje vode, kar kožo vlaži in mehča.Najbolj pogosta so rastlinska masla (kakavovo, karitejevo) in olja (olivno, arganovo, svetlinovo, boragino, konopljino, olje črne kumine, …) in voski (jojobin, čebelji), lanolin, parafin, vazelin in dimetikon ter koži lastne snovi (ceramidi, skvalen, holesterol).

Humektanti ali vlažilci – aminokisline, mlečna kislina, natrijev laktat, glicerol, sečnina, hialuronska kislina, sorbitol, alantoin, ektoin, propilenglikol, pantenol – delujejo vlažilno in so snovi, ki so sestavina naravnega vlažilnega faktorja v koži.

Kana za oblikovanje in barvanje obrvi je naravno barvilo

Kana je naravno barvilo, kože ne draži in ni značilno, da bi ob barvanju obrvi povzročila alergijske reakcije. Vendar, tako kot voda zapeče na sveži rani, lahko tudi na predhodno razdraženi koži kana še dodatno izzove vnetje. V prvem koraku je pomembno, da se kožo pomiri. Nato se ji doda dovolj vlage in zaustavi luščenje, saj bodo zaradi luščenja ob barvanju lahko luske vidne še bolj. Poskrbite najprej za kožo in nego, ki jo potrebuje in se potem lotite lepotičenja.