Da Frame oblikovanje obrvi

5 lepotnih nasvetov, ki krepijo imunski sistem

Vse kar se nam zgodi, se pozna tako na naši zunanjosti kot v naši notranjosti, naj bo to nekaj čisto običajnega kot nov kos garderobe v katerem se počutimo bolj samozavestnejši, ker nam poudari linijo ali skrije pomankljivosti, ali naj bo to velika sprememba v življenju kot selitev.

Seveda ne smemo zanemariti tudi viruse, ki v tem času še najbolj ogrožajo vse nas ter bakterije in glivice, ki povzročajo prehlade, viroze in druge okužbe.

Prehranska dopolnila, ki jih boste začeli jemati, ko bo problem že aktualen, ne bodo delovala tako dobro kot bi, če skozi celo leto ne bomo pazili nase.

Zato sem za vas pripravila 5 lepotnih nasvetov, ki krepijo tudi imunski sistem:

1. Kar damo vase, se vidi navzven

Pomembnosti dobre in uravnotežene prehrane ter dovoljšnje količine vode se še vedno premalo ljudi zaveda. Ste vedeli, da skoraj 80% našega imunskega sistema izhaja iz črevesja, kjer dnevno potuje hrana, ki jo zaužijemo?

V kolikor je hrana, ki jo zaužijemo raznolika: beljakovine (meso, jajca, stročnice) + zdrave maščobe (ribe, oreščki, omega 3, avokado) + vitamini (A, B (B1, B2, B6, B7, B12), C, D, E, K, folna kislina in pantonenska kislina) in minerali (železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij).

In voda! Res pomembno je, da spijemo dovolj nesladkane tekočine in tako izločimo strupe iz telesa. Ni nujno, da je sama voda vsakemu všeč, vendar je boljše kot sokovi, ki jih kupimo v trgovini, ki imajo dodanih ogromno sladkorjev. Poskusite z limonado – dodajte malo cimeta in medu in imate zdrav napitek.

2. Lepotni tretma medtem, ko spite

Ste opazili, da kdaj kr tako brez razloga, naše telo od nas zahteva še kakšno uro več spanja, sploh če se nas loteva prehlad?

Ste vedeli, da če je spanec res sproščujoč, naše telo izloča rastni hormon, ki pripomore k tvorjenju novih celic. Posledično je naša koža bolj svežega videza ter celjenje ran hitrejše.

Zakaj spimo si lahko preberete v enako imenovani knjigi strokovnjaka s področja Matthew Walker, ki v knjigi pove vse o tem zakaj spimo, kaj se z našim telesom dogaja med spanje in kako si zagotoviti dober spanec.

Na univerzi v Stanfordu so delali raziskavo in ugotovili, da se spočit imunski sistem, lažje bori proti rakavim celicam.

3. S spolnostjo bolj zdravi

Verjamem, da danes v načinu življenja, ki je poln stresa in hitenja, nismo vedno pri volji za spolnost, saj težko odklopimo od vseh obveznosti in skrbi. Vendar se ob spolnih odnosih sproščajo hormoni, ki imajo zdravilne učinke – med spolnostjo se namreč zvišata obe ravni testosterona (krepi kosti in mišice ter srce) in estrogena (ščiti telo pred boleznimi srca).

Prav tako se med orgazmom povečuje izločanja hormona DHEA (dehidroepiandrosterona), ki vpliva na imunski sistem in telo ter izboljšuje spomin, zmanjšuje nepotrebno potrošnjo energije v telesu, ohranja zdravo kožo, deluje kot antidepresiv. Pomaga tudi preprečevati srčna obolenja, osteoporozo, raka prostate pri moških in raka dojke pri ženskah.

4. Prezrači telo

Svež zrak vedno dobra terapija. V kolikor dodamo še večji tempo s sprehodom ali tekom, nam bo telo le hvaležno. Z znojenjem se telo čisti, saj tako izloča strupe. Dovolj je že da malo pospešimo pretok krvi, da dosežemo zdravilen učinek, v kolikor niste navdušeni nad športi.

Namesto, da se naslednjič dobite s prijatelji na kavi ali pijači za klepet, se odpravite raje na sprehod in s seboj vzemite tudi kužke, v kolikor jih imate. 

5. Ne jemlji življenja preveč resno

Smeh ima tako psihološke – poveča pozitivna čustva (veselje, samozavest, navdušenje) ter blaži stres in utrjuje vezi med ljudmi, kot fizične pozitivne učinke – izboljšuje sposobnost dihanja, povečuje kroženje krvi po telesu, stimulira imunski sistem.