Da Frame oblikovanje obrvi

Ceramidi & kožna bariera

Se mi zdi, da v tem letu tem o težavah s kožo kar ni konca. Na začetku leta se je najbolj govorilo o težavah s kožo zaradi zaščitnih mask in nečistoč, ki se je zaradi nošenja le teh zadrževala na obrazu, sploh tisti, ki imajo kožno bariero že tako šibkejšo.

Kožna bariera

Kožna bariera, maščobno vodni plašč in še katera druga imena, je izraz za film, ki ščiti našo kožo pred izgubo vlage in zunanjimi dejavniki. Ta film je sestavljen iz korneocitov (celice vrhnje plasti kože) in voskasto mešanico (holesterol, maščobne kisline in lipidi, ki jim pravimo tudi ceramidi). 

Kadar je bariera nepoškodovana, so korneociti tesno obdani z lipidi, koža pa je sijoča, napeta in mehka na dotik. Tako kot opeka in malta. Korneociti so opeka in lipidi malta.

Kadar je kožna bariera poškodovana in korneociti niso tesno obdani z lipidi, je zaščita pred zunanjimi vplivi in transepidermalno izgubo vlage povečana.

Poškodovana kožna bariera

Poškodovana kožna bariera doleti res vsakega izmed nas. Nekateri imajo naravno bolj šibko kožno bariero (tip kože: suh, občutljiv), drugi si jo poškodujemo sami z neustrezno nego kože, ki je spremeni koži pH in jo naredi bolj dovzetno zunanjim dejavnikom. 

Zakaj so ceramidi pomembni?

Ceramidi so naravno prisotni v koži in so pomembni za ohranjanje vlažnosti kože, ker odlično vežejo vlago. Koža je videti sijoča, napeta in mehka na dotik

Vendar je žal tako, da jih imamo nekateri več, drugi manj, zato je koža videti suha, groba na dotik in aknasta in posledično šibkejša kožna bariera. Torej, če je malta okoli opeke poškodovana se vanjo zatakne umazanija in opeke odpadejo hitreje.

Raven ceramidov prav tako z leti upada, tako kot hialuron in kolagen. Posledice so torej večja suhost kože in pojav drobnih linij, kasneje pa se poglobijo v gube. Ker delujejo ceramidi tako rekoč sinhrono s kolagenom, je pri dodajanju svetovano, dodajanje obojega. Ceramidi kot kolagen se dogajajo v obliki krem kot prehranskih dopolnil. Kaj bo najbolj  delovalo pa je odvisno od vsake kože posebej.

Nekaj idej za kreme s ceramidi:

  • Missha Near Skin Total Ceramide Cream, 24,40€
  • Honey Ceramide Full Moisture Cream vlažilna krema, 26,99€
  • Paula’s Choice Clinical Ceramide-Enriched Firming Moisturizer, Paula’s Choice, 62,00€
  • Elizabeth Arden Ceramide Advanced Capsules, 50,90€
  • CeraVe Moisturizers, vlažilna krema za obraz SPF 25, 13,00€

Pa prehranska dopolnila (kapsule) s ceramidi:

  • LifeExtension Fitoceramidi za obnavljanje kože, 32,38€
  • Malinca – Kolagen Up, 21,97€
  • Skin Restoring Ceramides, 25,90€
  • Medex Ceramidi, 16,89€