Da Frame oblikovanje obrvi

Izguba obrvi pri alopeciji

Vrste dlak po telesu

Telo nam v celoti, z izjemo dlani, podplatov in ustnic, prekrivajo velus dlačice, pogovorno puh. Te dlačice so tanke in brez sredice. Pred njimi so nam telo prekrivale lanugo dlačice, ki so nam izpadle nekje do 6.mesecev starosti, te nam nadomestijo velus. Zadnja vrsta dlak, ki jo imamo se imenuje terminalna, kjer so dlake debelejše in imajo sredico. Med te sodijo lasje, brada, brki, obrvi, trepalnice, dlake pazduhe ter dlake intimnega predela. Zaradi različnih procesov v telesu lahko velus dlake nadomestijo terminalne in govorimo o plešavosti (alopecija) ali obratno, terminalne dlake nadomestijo velusne in govorimo o večji poraščenosti.

Kaj je alopecija?

Alopecija je avtoimuna bolezen pri kateri posameznik izgublja lase in dlake po telesu. V skrajnih primerih ostane popolnoma brez njih. 

Deli se na tri sklope glede na izpadanje:

  • Alopecijo areato, kadar lasje izpadajo v krogih,
  • Alopecijo totalis, izpadejo vse dlake na glavi,
  • Alopecija univerzalis, ko izpadejo vse dlake na telesu

Kljub temu, se dlake in lasje lahko vrnejo delno ali v celoti. Prav tako bolezen ni smrtno nevarna, gen lahko prenesemo naprej, a ni nujno, da se razvije.

Izguba dlak zaradi kemoterapije

Alopecija je tudi najpogostejši stranski učinek pri zdravljenju obolelih z rakom. Pri kemoterapiji je izguba las povečana zaradi citostatikov. Navadno so lasje in dlake, ki zrastejo nazaj po zdravljenju s kemoterapijo bolj svetli zaradi nižje vsebnosti proteinov, zato je priporočljiva nežna kozmetika z naravnimi sestavinami in seveda UV zaščita.

Barvanje obrvi s kano

Barvanjem obrvi s kano je neinvazivno za telo, saj v telo ne posega. Pri tretmaju se pobarva dlačice zunaj folikla in jih zaradi sestave neguje in naredi bolj sijoče. Tudi kadar se pojavi izpadanje terminalnih dlak in jih nadomestijo velusne (v nadaljevanju puh), je barvanje s kano mogoče, saj kana prekrije tudi puh. Navadno je priporočeno pred tretmajem obrvi pusti, da nekaj časa rastejo, s tem se razraste tudi puh, ki se ga potem ob barvanju in oblikovanju obrvi uporabi, da lahko naredimo obrvi čim bolj simetrične ali zapolnimo luknje v obrvi. Poleg naštetega kana nima dolgotrajnega učinka, zato se lahko odtenek in barvo prilagaja.

Kadar gre za popolno izgubo dlak v obrvi, je opcija le še permanentno ličenje ali oblikovanje obrvi z ličili (svinčnik, senčilo,..) dokler te ne zrastejo nazaj. Ker skrbno preverim sestavo kozmetike in mi je pomembno tako kaj dam nase kot kaj dam vase, vam tukaj posredujem kozmetiko brez sintetičnih barvil, brez silikonov, parfumov, parabenov in mineralnih olj in je primerno tudi za občutljivo kožo.